Bydlím ve 4. patře starého čtyřpatrového paneláku ze 70. let, takže i když je dodatečně zateplený, stále je to v létě pod tou střechou peklo. Bytové družstvo nám nedovolí vrtat do fasády nebo dělat nějaké její úpravy, takže si nemůžu pověsit na zeď klasickou "split" klimatizaci. Zatím ta vedra řeším jak se dá, antireflexní fólie na okno a mobilní klimatizace, ale ta účinnost mobilní klimatizace je prostě nízká a propálím mraky energie za těch několik stupňů vychlazení. Viděl jsem na youtube zajímavé řešení pro podobné situace, a to "split" klimatizace s letmým zavěšením konzoly přes parapet:
Na první pohled to vypadá pěkně, ale mají tam bytelnou zeď, o kterou tu konzolu zapřou. Já tu mám na fasádě paneláku jen křehkou, pravděpodobně EPS zateplovací izolaci, do které by se mi ty nohy konzole asi probořily, když bych na ni postavil nějakou 25kg venkovní jednotku. A vlastně ani tomu PVC rámu okna a jeho titěrným svarům zas tolik nevěřím. Nemá někdo osobní zkušenosti s tímto řešením letmého zavěšení venkovní jednotky v paneláku s opřením do zateplené fasády případně s nějakými úpravami, jako zvětšení dosedacích ploch těch opěrných konzol apod.?
Klimatizace do bytu
- LEON
- Admin

-
Guru
- 4
- Has thanked: 1100 times
- Been thanked: 345 times
-
Kategorie modeláře:
Organizace:
Klimatizace do bytu
FPV Air Combat - Hledáme nadšence pro tuto adrenalinovou modelářskou disciplínu, více info ZDE
Re: Klimatizace do bytu
Bydlím v novém bungalovu, kde jsem to řešil od začátku a systém je samozřejmě jiný.
Na jaře jsem ale řešil podobný problém co máš ty u syna, který bydlí v 8.p. ve věžáku ve městě.
I kdyby jsi vyřešil zavěšení, tak nejslabší místo je otevřené okno pro hadici.
Já jsem to vyřešil celkem snadno, protože v tom bytě jsou balkony. Venkovní jednotku na balkon, kondenzát je svedený na okapnici balkonu.
Z videa je nejslabší místo zavěšení rám plastového okna a i když se podloží opěrné body pro zvětšení plochy, tak venkovní jednotka má nějaké vibrace a časem to poškodí fasádu.
Navíc si myslím, že problém nebude v zákazu vrtání do fasády, ale v tom, že tam bude trčet ta venkovní jednotka.
Teď si to čtu ještě jednou. Jestli tomu správně rozumím, tak bydlíš v posledním patře a nad tebou je střecha?
V bungalovu jsem dodatečně instaloval jednu klimatizační jednotku do zimní zahrady a venkovní jednotka je pod střechou, průchody stropem.
Jsou tam nutné nějaké úpravy, mohl bych to popsat, kdyby to bylo řešením.
Na jaře jsem ale řešil podobný problém co máš ty u syna, který bydlí v 8.p. ve věžáku ve městě.
I kdyby jsi vyřešil zavěšení, tak nejslabší místo je otevřené okno pro hadici.
Já jsem to vyřešil celkem snadno, protože v tom bytě jsou balkony. Venkovní jednotku na balkon, kondenzát je svedený na okapnici balkonu.
Z videa je nejslabší místo zavěšení rám plastového okna a i když se podloží opěrné body pro zvětšení plochy, tak venkovní jednotka má nějaké vibrace a časem to poškodí fasádu.
Navíc si myslím, že problém nebude v zákazu vrtání do fasády, ale v tom, že tam bude trčet ta venkovní jednotka.
Teď si to čtu ještě jednou. Jestli tomu správně rozumím, tak bydlíš v posledním patře a nad tebou je střecha?
V bungalovu jsem dodatečně instaloval jednu klimatizační jednotku do zimní zahrady a venkovní jednotka je pod střechou, průchody stropem.
Jsou tam nutné nějaké úpravy, mohl bych to popsat, kdyby to bylo řešením.
- LEON
- Admin

-
Guru
- 4
- Has thanked: 1100 times
- Been thanked: 345 times
-
Kategorie modeláře:
Organizace:
Ano, nade mnou je střecha, ale jelikož je nově zateplená také, tak na ni nemáme přístup. V tom je naše bytové družstvo celkem nekompromisní. Na vedlejším paneláku, které má svoje SVJ, nepatří pod byťák, tak tam jsem na střeše paneláku venkovní jednotku pro byt ve 4. patře viděl. Balkon bohužel také nemám, to by pro mě bylo úplně bezproblémové. Ještě mě napadlo si vyměnit okno, abych tam měl místo skla napevno jen nějakou desku, kde z venkovní strany bude připláclá venkovní jednotka a z vnitřní strany vnitřní jednotka, to by snad družstvo nebralo jako zásah do struktury budovy. Ale jak píšeš, ta venkovní jednotka tam prostě bude trčet i tak a ti z vedlejšího bytu by si zase mohli stěžovat na zvýšený hluk, když mají hned vedle balkon...
FPV Air Combat - Hledáme nadšence pro tuto adrenalinovou modelářskou disciplínu, více info ZDE
Ještě zkusit u bytového družstva dojednat monoblok klimatizaci.
Kamarád má monoblok (Remco ???).
Je to celé uvnitř, skrz stěnu se vyvrtají dvě díry cca 15cm průměr a zvenku na fasádě jsou vidět jen ty dvě krycí mřížky.
Kompresor je v tomto případě uvnitř, takže je to hlučnější než split, ale nesrovnatelně tišší a výkonnější ve srovnání s nějakou mobilní verzí.
Kdyby nepovolili vrtat do zdi ven, tak by šlo skoro jistě upravit to okno.
Kamarád má monoblok (Remco ???).
Je to celé uvnitř, skrz stěnu se vyvrtají dvě díry cca 15cm průměr a zvenku na fasádě jsou vidět jen ty dvě krycí mřížky.
Kompresor je v tomto případě uvnitř, takže je to hlučnější než split, ale nesrovnatelně tišší a výkonnější ve srovnání s nějakou mobilní verzí.
Kdyby nepovolili vrtat do zdi ven, tak by šlo skoro jistě upravit to okno.
-
- Similar Topics
- Replies
- Views
- Last post
-
- 0 Replies
- 99 Views
-
Last post by LEON