Pokud se vám nezobrazují některé příspěvky, nebo nemůžete stahovat přílohy z nich, je to způsobeno tím, že nejste přihlášeni. Pro plný přístup do všech sekcí fóra a pro stahování příloh proveďte prosím snadnou registraci na tomto fóru a přihlašte se. Více informací o provedení registrace se lze dočíst ZDE.
Přečtěte si také pravidla fóra, provedením registrace vyjadřujete souhlas s jejich dodržováním.

Potahovani

Materiály, postupy, tipy, triky a rady
t9x
Znalý uživatel

Potahovani

Příspěvek od t9x »

bohuzel jsem na potahovani naprosto pohrdal a promrhal roli potahovaciho materialu.

delal jsem to teda normalni zehlickou, i kdyz starou poctivou s rovnou plochou.

nepodarilo se mi potahnout kridla tak aniz by se mi to nezkroutilo, dycky to skoncilo jako vrtule :((( foukanim horkovzduskou kdy jsem doufal ze se to protitahem narovna dopadlo jeste hur.

jak na to, nejake zakladni rady by se sikly. slo o maly model fokker eindecker.

Karas
Mazák
Kontaktovat uživatele:

Re: Potahovani

Příspěvek od Karas »

t9x píše:bohuzel jsem na potahovani naprosto pohrdal a promrhal roli potahovaciho materialu.

delal jsem to teda normalni zehlickou, i kdyz starou poctivou s rovnou plochou.

nepodarilo se mi potahnout kridla tak aniz by se mi to nezkroutilo, dycky to skoncilo jako vrtule :((( foukanim horkovzduskou kdy jsem doufal ze se to protitahem narovna dopadlo jeste hur.

jak na to, nejake zakladni rady by se sikly. slo o maly model fokker eindecker.
No já jsem vždycky potahoval dostatečně tuhou konstrukci, takže jsem problémy se zkroucením neměl. Zásadní problém nebude v žehličce, ale spíš v postupu. Nejdříve je potřeba nažehlit obě strany a až potom vypínat, ale opatrně.
Vteřiňák je dobrý sluha, ale zlý pán.

t9x
Znalý uživatel

Příspěvek od t9x »

aha ja napinal nejdriv jednu a pak druhou stranu.

Karas
Mazák
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Karas »

Tady mám video jak jsem nažehloval křídlo na Zlína s použitím modelářské žehličky. Tady jsem ale vypínal hned.
http://vimeo.com/23207219

t9x
Znalý uživatel

Příspěvek od t9x »

Karas píše:Tady mám video jak jsem nažehloval křídlo na Zlína s použitím modelářské žehličky. Tady jsem ale vypínal hned.
http://vimeo.com/23207219
masakr, paradni instruktazni video, jde ti to fakt vod ruky :)

jakej material to byl? a na konci ten figl s pajkou na ty dirky jak to tam zatahnout, to sem neznal uz vubec :)

nevzdam to, koupim novou roli materialu, ale nejdriv koupim tu zehlicku modelarskou, s tou zehlici normalni to nema cenu, mozna nejakej machr by to s ni zmakl, ale to ja nejsem :)

je to todle ero (obrazek je ilustracni, nejedna se o moje), ale davam tam nepruhledny cerveny solarfilm (myslim je to ten lehci)
Obrázek

Karas
Mazák
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Karas »

Ten fígl asi není běžně používaný, jednou mě to napadlo, mám pájku, které má minimální teplotu 150°C což je akorát.
Fólie je Solarfilm. Teplota nažehlování s povlakem 150°C a vypínání taky, ale se sundaným povlakem.
...
To je pěkný éro, ta konstrukce křídel je fakt "křehká". Pokud rád stavíš z balzy, tak bych o modelářský žehličce nerozmýšlel a jel ji koupit. Nejen , že má kontrolu nad teplotou, ale je o dost lehčí, takže nebolí ruka když nažehluješ nějakýho dvoumetra.
Nejsme až tak zkušený v nažehlování, ale popíšu jak bych to asi dělal já.
Nastavil bych si menší teplotu, takovou aby to chytalo, ale ne zas moc aby se folie smršťovala. Nejdrive nazehlit zvrchu i zespodu. Pak pomalu vypinat, klidne menší teplotu a vždy kousek nahoře a pak kousek dole. Nebo bych křídlo nějak zafixoval na podložku aby se nekroutilo.

t9x
Znalý uživatel

Příspěvek od t9x »

chtel sem zkusit neco malyho na zacatek, nechtel sem hned sprasit nejaky velky ero :)

co ta zehlicka z hobykingu? http://www.hobbyking.com/hobbyking/stor ... oduct=8507

Karas
Mazák
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Karas »

t9x píše:chtel sem zkusit neco malyho na zacatek, nechtel sem hned sprasit nejaky velky ero :)

co ta zehlicka z hobykingu? http://www.hobbyking.com/hobbyking/stor ... oduct=8507
:shock: Ani nevím, že tam nějakou mají. Ale obávám se, že to bude podobna, jako v tuzemsku Standart. Ta má obyčejnou regulací s bimetalem. Tam nemáš kontrolu nad správnou teplotou, navíc dochází k docela rapidním výkyvům teploty. Ta co mám já, má elektronickou regulaci, takže je to přesnější a stupnice je cejchovaná ve °C.

t9x
Znalý uživatel

Příspěvek od t9x »

ok, nejaky konkretni tip kde jakou koupit?

Karas
Mazák
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Karas »

t9x píše:ok, nejaky konkretni tip kde jakou koupit?
http://www.jino.cz/zehlicka-deluxe-q-model-2148.html
K tomu bych koupil ten povlak, je to lepší, že to nepoškrábe jak žehličku tak potah.

Odpovědět

Zpět na „Materiály, modelářské technologie a postupy“