ELRS

Vše okolo vysílacích souprav pro ovládání RC modelů
LEON
Admin
Admin
Guru
Guru
3
Has thanked: 874 times
Been thanked: 113 times

Kategorie modeláře:

Organizace:

ELRS

Příspěvek od LEON »

Zajímavé porovnání výhod a nevýhod 2,4GHz a 868/900/915MHz pásem u ELRS rádií (resp. jejich TX modulů). Sice nepoužívám ELRS, ale zatím stále FrSky ACCESS 868MHz, ale i tak jsem se zde dozvěděl některé i pro mě užitečné informace ohledně rozdílu mezi 2,4GHz a 900MHz pásmy obecně:
¨

FPV Air Combat - Hledáme nadšence pro tuto adrenalinovou modelářskou disciplínu, více info ZDE

joskapilot
Plodný uživatel
Plodný uživatel
3
Has thanked: 67 times
Been thanked: 117 times

Kategorie modeláře:

Organizace:

Re: 2,4GHz vs 900Mhz na ELRS

Příspěvek od joskapilot »

Docela zajímavý systém, nahrávání nového FW pomocí Wifi

Nějaké info se dá vyčíst zde : https://www.expresslrs.org/#

Co jsem zatím našel je třeba možnost napojení na ruzné FC desky, tady třeba s Variem : https://www.rotorama.cz/product/matek-k ... -pwm-vario
Dají se koupit přímo s PWM a třeba jedním portem pro telemetrii :https://www.rotorama.cz/product/radioma ... qfEALw_wcB

Možností to má hodně, jen už to vyžaduje trochu toho pájení a studování :-)

Kdo si dá trochu práci tak by to mohla být nová cesta v ovládání nejen koptér , ale i letadel s výbornými technickými parametry.

Vysílače se přímo s tímto protokolem dají sehnat opravdu pěkné a za velice zajímavou cenu, popřípadě jen dokoupit externí modul , podporuje to ale jen Open TX a Edge TX

https://edgetx.org/

http://www.open-tx.org/

Tady jsem našel pěkný video návod :

Má tam více zajímavých videí.

Můžete mít verzi 2,4Ghz a nebo starý dobrý Frsky R9m přeflešnout na ELRS 868Mhz a některé Frsky přijímače také a dostanete za odměnu velký opravdu velký dosah v řádu desítek km.

Edit:
Přidám pár nových info:
1) při použití Elrs s autopilotem Sparrow 2 se dá využít informace(telemetrie) GPS tedy krom polohy samotného GPS, také výšku, rychlost vůči zemi , a po připojení červeného drátu původně k OSD DJI k +hlavní napájecí baterie i telemetrie napětí pohonné baterie.(Pro vysílače: Open TX,Edge TX, Frsky), zatím neodzkoušeno u mne, jinak na internetu je kupa info že to takto funguje, s tím že mody RTH a další se u ELRS nastavují na CH6 a pak je AUX kanál CH7
Zde:

2) k nahrání nového FW do přijímače jde krom FC desky, Wi-Fi, použít i tato krabička:

Neznáte tento systém někdo z vlastní zkušenosti ?

joskapilot
Plodný uživatel
Plodný uživatel
3

Kategorie modeláře:

Organizace:

Re: ELRS

Nedávno jsem řešil u INAV potřebu 16 kanálů, která se dá nastavit u frekvence elektroniky, obnovovací 150hz a tady jsem našel ještě tabulku s nastavením a odezvou telemetrie.
Třeba se bude hodit.
https://www.expresslrs.org/info/telem-bandwidth/

joskapilot
Plodný uživatel
Plodný uživatel
3

Kategorie modeláře:

Organizace:

Ahoj
Tady přidám možnost jak získat levně ELRS ze staré r9m 2018 accst Frsky:

LEON
Admin
Admin
Guru
Guru
3
Has thanked: 874 times
Been thanked: 113 times

Kategorie modeláře:

Organizace:

Příspěvek od LEON »

Vše o ELRS - update, párování, hardware ...

FPV Air Combat - Hledáme nadšence pro tuto adrenalinovou modelářskou disciplínu, více info ZDE

joskapilot
Plodný uživatel
Plodný uživatel
3

Kategorie modeláře:

Organizace:

Tady jěště zajímavost že u Elrs se nepoužívá k měření signálu RSSI ale RQLY
RGLY.JPG

okmiro
Nováček
Nováček
Been thanked: 2 times

Příspěvek od okmiro »

Zdravím,
mám vysielač Frsky Taranis QX7 s ACCESS a OpenTX 2.3.15.
Chcem si k nemu dokúpiť modul Radiomaster Ranger micro ELRS 2.4GHZ.

Bude mi tento modul ELRS dobre fungovať aj keď mám na rádiu OpenTX? Alebo tam budú nejaké obmedzenia? A nebude s tým nejaký problém aj do budúcna, keď budú nové verzie ELRS?
Nakoľko mám viacero príjmačov Frsky Archer v mojich modeloch, chcel by som si v nich zachovať aj Frsky, ale nové modely už vybaviť a lietať s ELRS...(mám iba lietadlá a vetrone bez FPV)

Pri najhoršom, mám vyhliadnuté nové rádio Radiomaster TX15, no ľúto mi je príjmačov Frsky ktoré neboli najlacnejšie...

Ďakujem za radu.

joskapilot
Plodný uživatel
Plodný uživatel
3

Kategorie modeláře:

Organizace:

okmiro píše: 19 zář 2025 14:52 Zdravím,
mám vysielač Frsky Taranis QX7 s ACCESS a OpenTX 2.3.15.
Chcem si k nemu dokúpiť modul Radiomaster Ranger micro ELRS 2.4GHZ.

Bude mi tento modul ELRS dobre fungovať aj keď mám na rádiu OpenTX? Alebo tam budú nejaké obmedzenia? A nebude s tým nejaký problém aj do budúcna, keď budú nové verzie ELRS?
Nakoľko mám viacero príjmačov Frsky Archer v mojich modeloch, chcel by som si v nich zachovať aj Frsky, ale nové modely už vybaviť a lietať s ELRS...(mám iba lietadlá a vetrone bez FPV)

Pri najhoršom, mám vyhliadnuté nové rádio Radiomaster TX15, no ľúto mi je príjmačov Frsky ktoré neboli najlacnejšie...

Ďakujem za radu.
Ahoj,
určitě to půjde a dokonce snadněji, než jsem to řešil já u starší verze s QX7 ACCST protokolem, protože tam máš už vylepšenou elektroniku, která stíhá baud rate na 400 k bez zásahu do HW rádia.

Doporučuji přejít na Edge TX, ale mělo by to chodit i na Open TX; jen se musí při každé aktualizaci externího modulu ELRS nahrát i Lua skript na nastavování ELRS a to i u Edge TX. U konfigurátoru ELRS je vždy ke stažení aktuální verze pro ELRS.

Systém Edge TX neovlivňuje vnitřní modul, proto bude kompatibilita zachována; jen je potřeba uložit nastavení modelů při migraci na Edge TX. Videí s návody je na internetu spousta, některá umožňují zapnutí českých titulků.

České menu jsem přidával takto; jen je samozřejmě potřeba aktuální Edge TX. Video je staršího data a může se něco změnit:

Ale nelétám daleko.
U QX7 je omezení výkonu protože na rozdíl od TX 15 kde tuším mužete nastavit 1W , tak u QX7 bych výše jak 100mW nešel, nehledě na faktu že to není u nás povolené, to rádio by se mohlo poškodit (slabé napájení Ex.šachty) .
Bývá tam i konektor na externí napájení Elrs modulu, ale to zase údajně vyžaduje odpojení napájecího pinu v šachtě radia aby se rádio s externím napájením nepoškodilo.
V podstatě podobné jako u FRSKY R9M modulu, také se nedoporučuje nastavení většího výkonu.
Pro ty co chtějí létat dál bych asi TX 15 MAX a nebo ex.modul NOMAD co mám já nedoporučil z důvodů duální antény pro obě pásma, kdy to nikdy nemuže byt stejně výkonné jako když mám modul na jednu frekvenci a přesně na to anténu.
Je možný že to dorovnávají možností zvětšení výkonu u TX 15 MAX, ale chce to zvážit co od toho člověk chce aby to dělalo.
Já jsem zatím spokojen ať se mě nový TX15 Max moc líbí .

okmiro
Nováček
Nováček
Been thanked: 2 times

Příspěvek od okmiro »

Ďakujem za vyčerpávajúcu odpoveď,

presne som myslel na to, aby som na používanie tohoto externého modulu ELRS nemusel migrovať z OpenTX na Edge TX...
Lietam s lietadlami len na dohľad, takže "ďaleke lety" nehrozia, neviem koľko mW stačí na riadenie lietadla "na dohľad" v ELRS...

joskapilot
Plodný uživatel
Plodný uživatel
3

Kategorie modeláře:

Organizace:

okmiro píše: 19 zář 2025 20:17 Ďakujem za vyčerpávajúcu odpoveď,

presne som myslel na to, aby som na používanie tohoto externého modulu ELRS nemusel migrovať z OpenTX na Edge TX...
Lietam s lietadlami len na dohľad, takže "ďaleke lety" nehrozia, neviem koľko mW stačí na riadenie lietadla "na dohľad" v ELRS...
Open tx stačí a na dohled stačí určitě legální výkon k dané frekvenci, víc záleží na přijímači, chce to se dvěmi antény nebo klidně dvojitý přijímač a pozici antén stejně jako u Frsky přijímačů.
Pro 2,4ghz 100mW
Pro 868 Mhz 25mW

Tady jsem našel problém a řešení pro přechod z Open TX na Edge TX u vysílačů s access, je to staršího data a už to možná vyřešili novým Edge TX:

https://github.com/EdgeTX/edgetx/discus ... hatgpt.com

• Podobná témata
    Odpovědi
    Zobrazení
    Poslední příspěvek

Zpět na „Vysílače, přijímače, programování vysílačů“