:!: :!: :!: Pokud se vám nezobrazují některé příspěvky, obrázky, přílohy, nebo nemůžete vyhledávat, je to způsobeno tím, že nejste přihlášeni :!: :!: :!:
Pro plný přístup do všech sekcí fóra a pro stahování příloh proveďte prosím snadnou registraci na tomto fóru a přihlašte se. Více informací o provedení registrace se lze dočíst ZDE.
Přečtěte si také pravidla fóra, provedením registrace vyjadřujete souhlas s jejich dodržováním.

Jak 3 (Fara)

REX
Admin
Admin

Re: Jak 3 (Fara)

Příspěvek od REX »

A víš to, že Jak-15 vycházel z velké míry konstrukčně z Jaku-3 a byl jedno z prvních ruských tryskových letadel?
V podstatě krom přední části, kterou kompletně předělaly a osadily ho kopií motoru Jumo z ukořistěné Me-262...
V sobotu o tom mluvily v 2.díle Století létání a dá se toho celkem dost přečíst na Wikipedii ;)
Minimálně zajímavé 8-)
Létám jak umím, ale hlavně pro radost z toho, co dělám...

hashpi
Zkušený
Zkušený
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od hashpi »

Ono konstrukčně hodně potomků "Trojky" vycházely právě z tohohle typu. Na tu dobu to bylo skvělé éro. Na leteckém dnu se tu vždycky jedna Trojka ukáže. Taky proto jsem se pustil do její stavby :mrgreen: .

Za chvilku tu nahodím první fotku ze stavby ať tu nejsou jen hotová éra, ale i něco ze začátků :lol:

hashpi
Zkušený
Zkušený
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od hashpi »

Tak tady to je. Nejspíš by mu pak slušela 3listá vrtule. Mám udělat i vybrání na trupu pro kulomety a nebo na to prdět?
Kokpit stejně nebude maketový, bude tam jen hlava pilota.
Křídla jsou zatím jen na sucho nasunuty na př. nosník. Večer to slepím k sobě a zítra bych si mohl pohrát s osazením křídélek a servem s táhly, abych mohl křídlo uzavřít.
Obrázek
Naposledy upravil(a) hashpi dne 19 úno 2015 14:11, celkem upraveno 1 x.

REX
Admin
Admin

Příspěvek od REX »

No... jsem si skoro poslintal noťas! Hele fakt pěkný!
Jinak ty vybrání pro kulomety bych udělal i když bude v kabině jen hlava a nebo nic. Takovýhle detaily a ,,kravinky,, pak model řadí úplně do jiné kategorie. Můj názor jak to vidím já ;)

hashpi
Zkušený
Zkušený
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od hashpi »

Když je to bojová stíhačka tak by bylo asi blbé tam ty kulomety nemít :lol: Moc se stím hrát nebudu, když je to takový prcek. Jen výfuky bych chtěl vyrobit z naohýbaných Al trubiček a kulomety udělám podobně.

Další zatím nedořesěný detail je v uchycení křídla ke trupu. U náběžky je kolík pro zasunutí, ale u odtokovky není vůbec nic. Podle plánu se křídlo přitáhne ke trupu chladičem vybroušeným z bloku balsy. Ale už to není nijak zabezpečené proti vytočení do boku. Tak jestli to na křídle zajistit tak, že vlepit na vrchní stranu křídla v místě pod trupem kousek balsy a nebo překližky, která se zapře o bočnice trupu.
A nebo pak ještě přidělat přepážku do trupu a křídlo klasicky přišroubovat, ale to by tam zase čuměl šroub . A nebo ještě nějaký nápad? ;)

REX
Admin
Admin

Příspěvek od REX »

Já má vepředu kolík do přepážky-není nic vidět a vzadu polyamidový šroub, který sice čumí navíc, ale není to nic strašnýho 8-)

hashpi
Zkušený
Zkušený
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od hashpi »

přesně takhle to mám řešené na Ki 61 :mrgreen: Stará dobrá klasika upevnění :mrgreen:

REX
Admin
Admin

Příspěvek od REX »

hashpi píše:přesně takhle to mám řešené na Ki 61 :mrgreen: Stará dobrá klasika upevnění :mrgreen:
Přesně tak, stará dobrá osvědčená klasika upevnění a nemáš problém 8-)
Jen jsem u svého modelu přemýšlel zda-li nedát 2 šrouby. Kdybych stavěl to co stavíš ty, dal bych 2ks.
Prostě aby to POŘÁDNĚ drželo, občas až panicky předimenzovávám, občas dělám pravý opak až se kolikrát divím že to funguje, ale to spíš vyjímečně...
PS: zase jsem dnes nic neudělal... skončil jsem předčasně v posteli... se ženou :mrgreen:

hashpi
Zkušený
Zkušený
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od hashpi »

A navíc když je podvozek umístěný v křídle a já lítám na louce :mrgreen:
Ještě to vydumám.

Já už mám od 19 hod padla. Jsem slepil epoxy spojku s křídly, držák motoru a začal jsem potahovat balsou vršek trupu.

V zimě se nic jiného dělat nedá, a taky je to pak vidět na porodnosti. Nejvíce dětí je počato v zimních měsících :mrgreen: :lol:

tomíno
Plodný uživatel
Plodný uživatel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od tomíno »

Když tam máš ten chladič, tak bych nic neřešil a hlavičku šroubu mírně zapustil do něj aby to nekoukalo a nebylo to tak nápadný.
JOJO, SU-26 XP, Blade mcpx brushless, Zlin Z50LS šad, mythos EPP, CAP232 haykong, XRAY T3 2011, rhino 2, mini vertex, venus
futaba FC-16, graupner/SJ MX-20

Odpovědět
  • Podobná témata
    Odpovědi
    Zobrazení
    Poslední příspěvek

Zpět na „Modely letadel, jejich detaily, plánky a návody“