postřehy při stavbě FPV

Teorie, postřehy ze stavby FPV modelů, legislativa, začátečníci a další různorodá FPV témata
ivan LN
Zelenáč

Re: postřehy při stavbě FPV

Příspěvek od ivan LN »

10.FPV kamery:
O kamerách pro FPV je toho všude napsáno dost, ale v rámci komplexnosti pár poznámek:-)
typy analogových kamer. Vždy je toto u kamery uvedeno.
1.CMOS kamery. Zkušenost s těmito kamerami: mají dle mého asi hezčí obraz, určitě mají krásný barvy, mají i menší odběr, ale pro náš účel se moc nehodí. Obraz se vlivem vibrací má tendenci totiž nepříjemně vlnit a špatně se vyrovnávají s jasem (přesvětlené nebe a tmavá zem).Na FPV moc nedoporučuju.
2.CCD kamery a Pixim kamery. Pixim kamery pracují principielně podobně jako CCD kamery s tím rozdílem, že Pixim umí trochu lépe zobrazovat jasové rozdíly v zobrazované scéně.Např. jasný obraz domu, ale v otevřených dveřích tma.Piximka by měla umět obraz v tmavých dveřích zesvětlit.Moc jsem nezkoušel. Osobně Pixim kameru používám, ale dle mého moc veliký rozdíl mezi kvalitní CCD kamerou a Piximkou pro FPV není. Piximka má velký význam v použítí v zabezpečovací technice, kde se toto vyrovnávání jasu využije. Vyzkoušel jsem asi čtyři různé CCD kamery a u žádné nebyl problém s rozdílem jasu nebe a země. Kvalitní CCD kamerou mám namysli kameru s čipe Sony Super HAD II s pokud možno rozlišením kolem 600tvř. Koukal jsem, že jejich ceny jsou tak nastejno kolem 3tis u nás a kolem 2tis na ebayi. Píši to hlavně proto, pokud budete mít tuhle SONY nemá moc význam kupovat Piximku, není to takový rozdíl.
Ještě poznámka k objektivům. Pro nás nejdůležitější údaj je ohnisko objektivu. Má to totiž zásadní vliv na úhel záběru kamery, ale pozor na to, čím je ohnisková vzdálenost menší, úhel záběru je sice větší, ale zobrazované objekty jsou zobrazovány dál než se ve skutečnosti nachází. Bylo by krásné mít úhel záběru nějakých 170° ale strom, který by se zdál být bezpečně daleko, by ve skutenčnosti byl jen třeba 10m.Dle mého optimální co se týče reálnosti zobrazení vzdálenosti je objektiv 3,7mm s úhlem 90°. Jestli bude chvilka hodím sem fotky jak zobrazují různé kamery, docela se jim věnuji i mimo FPV a mám jich spoustu.

Karas
Mazák
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Karas »

Ahoj,
dneska jsem lítal konečně opět s FPV. Dostal jsem se nevědomky celkem daleko, podle mapy.cz jsem byl 1km daleko a signál ještě relativně dobrý. Napadlo mně, kam umísti na model nejlépe anténu. Docel mám problém při průletu nad hlavou, kdy to zlobí, jelikož je anténa shovaná za letadlem. Mám cirkulární anténu a přemýšlím kam ji dám. Nějaký nápad?
Zde je vidět můj model a anténa, která míří nahoru.
Obrázek
Jinak dneska mne napadlo, jak zlepšit čitelnost displeje. ;)
fpv.jpg
fpv.jpg (156.76 KiB) Zobrazeno 4139 x
Ale chtěl bych to nějak vylepšit, bunda není praktická.
Vteřiňák je dobrý sluha, ale zlý pán.

hashpi
Zkušený
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od hashpi »

Tak to vypadá opravdu zajímavě ;) Ještě by se šikly fotky obrazovky :D

zdekar
Zkušený

Příspěvek od zdekar »

Místo bundy použij deku, nejlépe maskáčovou. A nebo rovnou tu maskovací síť :D

REX
Mazák

Příspěvek od REX »

zdekar píše:Místo bundy použij deku, nejlépe maskáčovou. A nebo rovnou tu maskovací síť :D

Jo, vypadá to jako když se schovává před světem :lol:
Létám jak umím, ale hlavně pro radost z toho, co dělám...

hashpi
Zkušený
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od hashpi »

V Kiku mají flaushové deky různých barev i tmavé od 59,-Kč. :D My máme doma tyhle jednobarevné jako závěsy a vypadají v celku dobře :D Ale doma ´-určitě taky něco najdeš.

ivan LN
Zelenáč

Příspěvek od ivan LN »

Karas píše:Ahoj,
dneska jsem lítal konečně opět s FPV. Dostal jsem se nevědomky celkem daleko, podle mapy.cz jsem byl 1km daleko a signál ještě relativně dobrý. Napadlo mně, kam umísti na model nejlépe anténu. Docel mám problém při průletu nad hlavou, kdy to zlobí, jelikož je anténa shovaná za letadlem. Mám cirkulární anténu a přemýšlím kam ji dám. Nějaký nápad?
Zde je vidět můj model a anténa, která míří nahoru.
Obrázek
Jinak dneska mne napadlo, jak zlepšit čitelnost displeje. ;)
fpv.jpg
Ale chtěl bych to nějak vylepšit, bunda není praktická.
Ahoj. tenhle problém asi elegantně nijak nevyřešíš. Dělá mi to také a řekl bych, že asi všem. Pokud chceš testovat, otoč ji dolů, třeba pod křídlo a uvidíš jestli přelet nad hlavou se zlepší. Každopádně to bude stínit zase jinak. I když, nevím jestli po otočení bys nemusel otočit "hore nohy" i antenu přijímače kvůli smyslu otáčení polarizace. Každopádně Já jsem si na výpadky nad hlavou zvykl, počítám s tím a neřeším je:-)

ivan LN
Zelenáč

Příspěvek od ivan LN »

zajímavá stránka s technickými informacemi
http://esomodels.wz.cz/zajimavosti.html

porovnávání OSD-ček
https://spreadsheets.google.com/pub?key ... utput=html

Další zajímavý stránky pro čerpání informací ohledně anten, vysílačů, přístrojů, měření, zesilovačů atd...
(např. 1,2Ghz je pásmo 23cm)
http://www.i1wqrlinkradio.com/mapsite/mapsite.htm

ivan LN
Zelenáč

Příspěvek od ivan LN »

nějak se to tu nehejbe:-) mám trochu upgradováno, tak se s vámi podělím. hlavní změny byly přechod na UHF LRS a video z 1,2G na 2,4G. vyzkoušel jsem objednat z Hobbykingu moduly OrangeRX UHF.vyšly na nějaké 2tis. trochu jsem se toho bál, páč moduly nemají v sobě software a je třeba naprogramovat. program je volně stažitelný na netu pod názvem OpenlrsNG.je to od člověka, který se těmito moduly celkem zabývá a musím říct má to celkem vymakaný. líbí se mi třeba funce Beacon. Funguje to tak, že v případě výpadku komunikace (havárii) vysílá RC přijímáč záchraný singnál a zachytává se na klacické PMR vysílačce. vysílá vždy serii tónů s tím, že každý je jiným výkonem, tzn. při troše nácviku se dá model poměrně dobře dohledat.super. už nějakou dobu na moduly lítám s kopterou a teď jsem objednal další přijímač a montuju orange na éro. tam jsem hodně zvědav, koptera je trochu omezena doletem, ale na nějakých 1,5km má pořád 90% RSSI takže nádhera. Přechod na 2,4G video bylo hlavně z důvodu trošku lepšího obrazu, je takove barevnější hezčí. další upgrade bylo pořízení malýho rekorderu, na kterej jsem namontoval vlastní 2,4G přijímač a funguje jako taková černá skříňka. online nahrávám obraz, tak v případě pádu mám záznam včetně GPS souřadnic díky OSD.
Přílohy
f 020UPR.jpg
f 020UPR.jpg (141.25 KiB) Zobrazeno 3398 x
f 011UPR.jpg
f 011UPR.jpg (112.59 KiB) Zobrazeno 3398 x
f 009UPR.jpg
f 009UPR.jpg (115.47 KiB) Zobrazeno 3398 x
f 006UPR.jpg
f 006UPR.jpg (137.69 KiB) Zobrazeno 3398 x

Karas
Mazák
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Karas »

Ahoj,
jaký to máš výkon?
Já mám 200mW a jak se dostanu tak do 1km vzdálenosti (země/vzduch) tak už se signál rapidně zhoršuje. Mám všesměrové antény a 5,8 GHz.
Teď mám v plánu to z letadla sundat a dát taky na koptéru; rád bych viděl co natáčím když už jsem si koupil tak drahou kameru. ;)
Vteřiňák je dobrý sluha, ale zlý pán.

Odpovědět

Zpět na „O FPV obecně...“