:!: :!: :!: Pokud se vám nezobrazují některé příspěvky, obrázky, přílohy, nebo nemůžete vyhledávat, je to způsobeno tím, že nejste přihlášeni :!: :!: :!:
Pro plný přístup do všech sekcí fóra a pro stahování příloh proveďte prosím snadnou registraci na tomto fóru a přihlašte se. Více informací o provedení registrace se lze dočíst ZDE.
Přečtěte si také pravidla fóra, provedením registrace vyjadřujete souhlas s jejich dodržováním.

Benzín instalace

vitstar
Plodný uživatel
Plodný uživatel

Re: Benzín instalace

Příspěvek od vitstar »

Tak předstih říkáš. :mrgreen: Nejlepší by bylo oslovit někoho kdo má podobný motor a k němu návod. Myslím že je to stejný motor jaký se tady prodával a pod názvem CRRC a těch se tady pár prodalo. Mám za to že je prodával pan Čech a u něj by se asi tyhle údaje daly zjistit. Podle mne byy se měl předstih takovéhleho motoru měl pohybovat někde okolo 7 mm. Ale pokud ti chodí, nestřílí do výfuku, nebo nechytá obráceně, tak ho prostě provozuj. Chcípání motoru mám namixované na vysílači DX 7 na spínači gear, kde po sepnutí servo zajede do zadní polohy a motor klasicky zdechne. To je nejjednodušší a nejspolehlivější způsob jak zastavit motor. Každá elektronika navíc je zdrojem zábavy, zvlášť když se pak něco podělá. Další možností je mít sytič na servo a sytičem motor spolehlivě udávíš, ale to je podle mne docela zvěrstvo. Tak si vyber. :mrgreen:

Puma163
Plodný uživatel
Plodný uživatel

Příspěvek od Puma163 »

Ok, dík. No, motor tedy asi nechám tak pokud jede, tak jede, tak to tak nechám. To chcípání kill switchem je jinej problém. Mám ten karbec tak orientovanej, že nemůžu použít táhlo k ovládání plynu, ale musel jsem tam nechat bowden. A tu páčku plynu vrací pružina (to mě napadlo i u toho spálenýho serva, zda ta pružina svým tahem mu nedala zabrat, snad ne) Pokud bych chtěl chcípat motor servem, musel bych odstranit doraz volnoběhu na karbecu a servo by bylo pružinou namáháno i na volnoběh. Pokud bych odstranil i pružinu (někde jsem četl, že to zničí nějak karbec) tak bych pak místo lanka musel dát do bowdenu drát a to zas nevím jak by chodilo, i když ten rádius toho bowdenu moc velkej není. Tak nevím no. Tak mě napadlo jako řešení ten kill switch.
Každý modelář se stane pilotem. Pokud se mu to nepodaří, zůstane modelářem navždy. http://www.rcalbum.com/index.php?sum=1782&amode=

vitstar
Plodný uživatel
Plodný uživatel

Příspěvek od vitstar »

tak jednotlivě :mrgreen:
pružinu odstranit se nedoporučuje pouze u motorů, které jsou v záruce Právě kvůli té záruce. Jinak se karburátoru nic neděje a já osobně to mám u svých motorů oddělané. Servo nedostává tolik zabrat a odezva za plynem je lepší.Bowden na ovládání benzínového motoru vřele nedoporučuji. Vibrace a rezonance ti bovden rozkmitají tak, že nebudeš mít nikdy pořádně seřízený volnoběh nebo otáčky, nemluvě o přechodech. Vždy je nejlepší co nejkratší a nejtužší táhlo pokud je to možné. Ale to poznáš časem v provozu. Doraz na karburátorech zásadně oddělávám už jen proto, že občas potřebuji hnout volnoběžnými otáčkami a nastavený doraz a přišroubovaná haubna ti na letišti způsobí trochu vrásek. A samozřejmě mohu motorovým servem motor spolehlivě zastavit :mrgreen:
Takže tak. :mrgreen:

Puma163
Plodný uživatel
Plodný uživatel

Příspěvek od Puma163 »

Super a dík, tak pružinu klidně dám pryč. jen teda nevím jak to vyřeším to táhlo, když to mám prostě do pravýho úhlu za roh. Ach jo, to jsou věci jak pes. To je v zásadě neřešitelný. Večer na to mrknu a zkusím se zamyslet, ovšem moc nadějně to nevidím.
Každý modelář se stane pilotem. Pokud se mu to nepodaří, zůstane modelářem navždy. http://www.rcalbum.com/index.php?sum=1782&amode=

Puma163
Plodný uživatel
Plodný uživatel

Příspěvek od Puma163 »

Další problém jak prase. Tak jsem se rozhodnul, že s tím spiritem poletím nakonec, kupci se zatím nehrnou :) Ovšem : Dneska jsem ho testoval na zahradě a podle mě motor ruší přijímač. je to teda FRSKY 2.4 dosud šlapal luxusně a šlape dokud nenastartuju motor. Pak začne blikat dioda, že nemá signál, prostě výpadky. Serva se chaoticky mrskají. Trošku se to zlepšilo posunutím přijímače dál od motoru, ale stejně je to nepoužitelný. Zkoušel jsem druhej přijímač, baterky a nic nepomohlo. Nevím co s tím. Navíc mě asi tentokrát místo serva od plynu, odešlo servo od směrovky :)

vitstar
Plodný uživatel
Plodný uživatel

Příspěvek od vitstar »

No to je ale divný,
Jediné co by mohlo masivně zarušit 2,4, je zapalování. Takže rada, přijímač a kabely co nejdál od zápalka, zkontrolovat zda je správně navlíknutá fajfka na svíčce aby nedocházelo k jiskření a hlavně zkontroluj jednotlivé vypínače. Aby při vibracích a rezonancích nedocházelo ke chvění kontaktů. Pak by ještě mohl pomoci stíněný vysokonapěťový kabel ke svíčce a zkusit umístit zápalko do odstíněného obalu třeba alobalu. To je ve zkratce vše co mne takhle z hlavy napadá. Pak je ještě jedna možnost a to zkusit jiný systém. :mrgreen:

Puma163
Plodný uživatel
Plodný uživatel

Příspěvek od Puma163 »

Díky za pomoc. Nakonec jsem to vyřešil téměř nevědouc jak ::))) Všechno jsem zkontroloval, kabel ke svíčce je stíněnej, ještě jsem ho zpevnil izolačkou atd a zas to rušilo, dokonce to rušilo i jen se zapnutým zapalováním jak jsem pootáčel vrtulí, tak jak lupla jiskra, tak to rušilo. Mrknul jsem na HC co nabízejí k odrušení a mají tam fajfku a k ní odpor toto http://www.hobbyking.com/hobbyking/stor ... _Cap_.html tak jsem zkusil svou fajfku rozebrat, ale zanechal jsem toho, protože pak už by nešla složit solidně. Dočetl jsem se pak, že jsou i odrušené svíčky, tak jsem vzal svíčku z pily, dal ji do éra a je po problému. Evidentně tedy u mého zapalka není odrušená fajfka a musím používat odrušenou svíčku. Což mě ale nenapadlo, neb tak jsem to komplet koupil z toho německa ebay.de Možná proto to bylo tak levně. :) Že to blblo i předchozímu majiteli a nevěděl co s tím. Záhadou tedy zůstává odejíté servo na směrovce HD 1501MG rozebral jsem ho a nikde nic neviděl nějaké popálení, utřepanej drátek ap. Zůstávám tedy u myšlenky, že nezvládlo to rušení, případně vibrace a jako aušus odešlo. Tak musím pořídit nový servo a pak to snad bude konečně komplet šlapson ::)))

vitstar
Plodný uživatel
Plodný uživatel

Příspěvek od vitstar »

Tak svíčka mě nenapadla :oops:
Ale jak vidno člověk se pořád musí učit :mrgreen: Za ty léta co benzín používám, tak jsem takovýhle případ nezažil. :mrgreen:

Puma163
Plodný uživatel
Plodný uživatel

Příspěvek od Puma163 »

No já to neznám vůbec, dočetl jsem se to jak jsem nad tím bádal na netu o těch odrušených svíčkách. Stejně je ta fajfka nic moc. Uvnitř je jen nějaká gumová vložka a fajfka mě i spadla. Tak jsem ji zajistil na svíčce drátem přitaženým pod žebry motoru. A tak to ted funguje a i drží zatím. Jak budu mět to servo na směrovku, tak to nechám ještě tak hodinu vrčet na zemi at se projeví další případné nedostatky a pak s tím teda odstartujuj :)

Puma163
Plodný uživatel
Plodný uživatel

Příspěvek od Puma163 »

Tak, kupec se na Spirita nenašel, tak jsem šel do akce a dnes proběhl zálet. Star byl trošku adrenalin ::))) Ale nakonec se povedl. Měl jsem přibržděná kolečka, kvůli zkrácení dojezdu po přistání a jedno asi bylo víc, tak mě to při startu vjelo do trávy, ale díky vysokému podvozku to v ní jelo, tak jsem to už nevzdal a startoval statečně dál. Po odlepení bylo trošku balancování a pak prudký pokles, což jsem nakonec se štěstím vybral a bylo nutno dát plný trim na výškovce a pak už to letělo luxusně. Motor Schelbietech ST52E 52 ccm. Jeho tah napřed nepotěšil, ale je v záběhu a v benzínu víc oleje, tak se snad časem líp rozjede. Při druhém letu už jsem si dovolil pár výkrutů, kousek letu na zádech a z letu na zádech stoupání (Takový odtlačený přemet) nevím jak se to jmenuje. :) Přistání celkem ok, ale chce to natrénovat. Na příští rok bude velké travnaté letiště tak přistání budou pohodlnější. :) tak mám benzínový křest za sebou. :D :D :D Níž odkaz na video na start a kousek letu a pak přistání. jde to tam pustit i v HD.
http://www.stream.cz/uservideo/758969-z ... rita-start
http://www.stream.cz/uservideo/758971-p ... t-pristani

Odpovědět
  • Podobná témata
    Odpovědi
    Zobrazení
    Poslední příspěvek

Zpět na „Modely letadel, jejich detaily, plánky a návody“