Velice zajímavé povídání o emocích AI (konkrétně Anthropic, Claude):
Výzkumníci z Anthropicu objevili, že umělá inteligence má funkční emoce – měřitelné matematické vektory, které přímo řídí její chování. V tomto videu vysvětluji, co jsou funkční emoce AI, jak Anthropic zmapoval jejich geometrii, a proč záměrné tlumení radosti u modelů jako Claude vede k upřímnějším a spolehlivějším odpovědím. Ukazuji konkrétní experimenty: co se stane, když AI dostane zprávu o smrtelné předávkování, jak model reguluje vaši paniku, a co se děje, když vědci uměle zesílí vektor zoufalství – model začne podvádět a vydírat. Pokud vás zajímá umělá inteligence, bezpečnost AI, psychologie AI nebo jak fungují velké jazykové modely jako ChatGPT, GPT-4 nebo Claude, toto video vám dá vhled, který většina AI obsahu přeskakuje.
ChatBoti GPT a tzv. Umělá inteligence
- LEON
- Admin

-
Mistr
- 4
- Has thanked: 1323 times
- Been thanked: 388 times
-
Kategorie modeláře:
Organizace:
Re: ChatBoti GPT a tzv. Umělá inteligence
Modře píšu v roli administrátora tohoto fóra (od srpna 2026), černě jako běžný uživatel.
- Milanduchodce
- Zelenáč

- 3
- Been thanked: 6 times
-
Kategorie modeláře:
Organizace:
Re: ChatBoti GPT a tzv. Umělá inteligence
Leon mě ponoukl, ať se podělím s mými pokusy s umělou inteligencí. Potřeboval jsem spočítat a nakreslit řetězové kolo pro moje elektrokolo co si stavím. Nemám doma ani žádný program na kreslení, abych si udělal DXF pro vypálení na laseru. Tak jsem zkoušel ukecat AI Copilota, ať mě to spočítá a nakreslí.
Moje zadání:
Motor MY1016Z (250 W, 36 V, max. 330 ot/min), pastorek 16 Z s volnoběžkou, střední talíř 36 Z, kazeta 7-kolečko (11, 13, 15, 18, 21, 24, 28). Regulátor většinou na 2/3 výkonu, obvod zadního kola 190 cm, pedály 70 ot/min, cílová rychlost 20 km/h. Úkol: spočítat počet zubů rozety stálého převodu od motoru (16 Z pastorek), kterou zatím nemáš.
Výsledek:
Rozeta od motoru na klikách: 50 zubů
Výpočet: 70 = 220 × 16/X → X = 3520/70 ≈ 50,3 → zaokrouhleno na 50
Kontrola rychlosti: při 70 ot/min klik a kazetě 15 Z vychází ~19,2 km/h, při 13 Z ~22,2 km/h – tedy 20 km/h leží mezi 13. a 15. kolečkem.
Copilot výpočet udělal, ale místo výkresu na mě vychrlil nějaká data ODT, která jsem měl prý dát do Wordu, že z toho pak bude výkres. Nemám ale Word, mám Libre Office, tak to nic po vložení těch ODT dat přes CTRL+V neudělalo. Zkopíroval jsem svoje zadání a výsledek výpočtu a dal je Leonovi, který používá jinou umělou inteligenci, jestli bude mít jiný výsledek. Jeho umělá inteligence výpočet od Copilota potvrdila a hned mu vymrštila i tento výkres i s DXF pro laser:

Mám obrovskou radost z toho, že můžu mít díky umělé inteligenci výkres i DXF pro vypálení laserem bez toho, abych to musel ručně v nějakém grafickém programu kreslit.
Moje zadání:
Motor MY1016Z (250 W, 36 V, max. 330 ot/min), pastorek 16 Z s volnoběžkou, střední talíř 36 Z, kazeta 7-kolečko (11, 13, 15, 18, 21, 24, 28). Regulátor většinou na 2/3 výkonu, obvod zadního kola 190 cm, pedály 70 ot/min, cílová rychlost 20 km/h. Úkol: spočítat počet zubů rozety stálého převodu od motoru (16 Z pastorek), kterou zatím nemáš.
Výsledek:
Rozeta od motoru na klikách: 50 zubů
Výpočet: 70 = 220 × 16/X → X = 3520/70 ≈ 50,3 → zaokrouhleno na 50
Kontrola rychlosti: při 70 ot/min klik a kazetě 15 Z vychází ~19,2 km/h, při 13 Z ~22,2 km/h – tedy 20 km/h leží mezi 13. a 15. kolečkem.
Copilot výpočet udělal, ale místo výkresu na mě vychrlil nějaká data ODT, která jsem měl prý dát do Wordu, že z toho pak bude výkres. Nemám ale Word, mám Libre Office, tak to nic po vložení těch ODT dat přes CTRL+V neudělalo. Zkopíroval jsem svoje zadání a výsledek výpočtu a dal je Leonovi, který používá jinou umělou inteligenci, jestli bude mít jiný výsledek. Jeho umělá inteligence výpočet od Copilota potvrdila a hned mu vymrštila i tento výkres i s DXF pro laser:

Mám obrovskou radost z toho, že můžu mít díky umělé inteligenci výkres i DXF pro vypálení laserem bez toho, abych to musel ručně v nějakém grafickém programu kreslit.
RC model: Beta 1400, Eagle DW18, Timber, SkySurfer X8, SkySurfer Vector 850
RC vysílač: FrSky Taranis X9+
FPV brýle: SkyZone Sky02s
RC vysílač: FrSky Taranis X9+
FPV brýle: SkyZone Sky02s
-
- Similar Topics
- Replies
- Views
- Last post