Mám nalétáno nějaký ten tisíc hodin v poměrně realistických simulátorech WW1 letadel na PC jako Rise of Flight nebo Flying Circus, kde mám odkoukané chování a manévry nejrůznějších WW1 válečných letadel i v jejich mezních režimech a proto mi docela rve oči, když se dívám na video, kde třeba nějaký Albatros D.Va při EPA Combatu metá v souboji při honění soupeřovy stuhy jeden utažený přemet za druhým nebo stoupá pod ostrým úhlem vzhůru jako raketa. Sám vím, jak se musel třeba konkrétně ten Albatros rozhulákat dolů a nabrat kinetickou energii, abych mohl udělat s jeho poměrně slabým motorem obyčejný přemet, o rychlosti stoupání ani nemluvě.
S kolegou JoskaPilotem jsme opakovaně řešili, jak by vlastně měl být nadimenzován pohon takového WW1 Air Combat modelu, aby jeho letové charakteristiky alespoň vzdáleně připomínaly dynamiku manévrů reálných leteckých soubojů, spíš než to divoké křepčení EPA Combat modelů se stuhami. Existuje třeba nějaký matematický vztah, jaký výkon motoru zvolit k určitému měřítku modelu, aby letový projev RC modelu co nejvíce připomínal reálnou předlohu? Nebo by se mohla dynamika letového projevu přiblížit reálné předloze například tím, že se vezme poměr hmotnosti a výkonu reálné letecké předlohy a stejný poměr se zachová i u toho RC modelu? Dám příklad, třeba dvouplošník Albatros D.Va vážil 915kg s motorem o výkonu 130 kW, což dělá poměr hmotnosti a výkonu cca 7. Pokud mám RC model Albatrosu D.Va o hmotnosti 915g (pro zjednodušení), měl bych do něj zvolit pohon o výkonu 130W, abych zachoval stejný poměr hmotnosti a výkonu 7? Je mi jasné, že dělám až přílišné zjednodušení a že do té dynamiky letového projevu bude kecat spoustu dalších faktorů, jako “chlupatý” povrch a materiál EPP modelu, poměr velikosti a hmotnosti letadla, volba vrtule, měřítko modelu atd., ale u nějakého konkrétního matematického vztahu (polo)maketového RC modelu a jeho reálné předlohy bych se alespoň takhle velice zjednodušeně do začátku rád odpíchl.
Edit: Tady jsou přepočty parametrů modelu pro realistický let, které našel BenefitModel: