:!: :!: :!: Pokud se vám nezobrazují některé příspěvky, obrázky, přílohy, nebo nemůžete vyhledávat, je to způsobeno tím, že nejste přihlášeni :!: :!: :!:
Pro plný přístup do všech sekcí fóra a pro stahování příloh proveďte prosím snadnou registraci na tomto fóru a přihlašte se. Více informací o provedení registrace se lze dočíst ZDE.
Přečtěte si také pravidla fóra, provedením registrace vyjadřujete souhlas s jejich dodržováním.

Ovládání kormidel - spalovák

Karas
Mazák
Mazák
Kontaktovat uživatele:

Re: Ovládání kormidel - spalovák

Příspěvek od Karas »

Salaman píše: Není to moc těžký? bovden s drátem nebo uhlíková trubička tak 4mm místo toho špalku by vážila míň.
Bude tam jen asi 30cm tyčka, zbytek dráty. Bowdeny se použít nedají. Použiju jedno servo na VOP uprostřed trupu, a bowdeny musejí byt v nečem chycené. Takže bych musel dělat nějaké polopřepážky, jelikož ke stěně je chytnout nemůžu. ;)
Vteřiňák je dobrý sluha, ale zlý pán.

Puma163
Plodný uživatel
Plodný uživatel

Příspěvek od Puma163 »

vitstar píše::mrgreen:
Já samozřejmě používám obojí, ale kuláky určitě preferuji. Jednak se vytahají podstatně déle než vidličky s čepem a to je u benzínu díky vibracím důležité a dají se samozřejmě pojistit větší podložkou, tak aby očko nesklouzlo z kuličky ven a pokud už je očko tak vytahané, že jde sundat rukou tak ho okamžitě měním. A nestalo se mi, že bych někdy měl nějaký problém. U vidliček musíš hlídat vůli čepu na páce a ve vidličce a pokud používáš laminát v kombinaci s kovovými čepy je za sezónu díra v páce klidně o 1mm větší nemluvě o nutnosti vidličku jistit ještě nějakou pojistkou. Navíc kuláky poberou i nějaké nepřesnosti a velké výchylky bez problémů tam kde vidlička s čepem už má problém a tendenci se vycvaknout z čepu. Ne nadarmo se používají kulové čepy na cyklice vrtulníků. No a jak udělat lankový náhon? Klasika, já to mám tak, že u SOP mám provrtané závity na očka kul.čepů. Dírkou je protažené ocel pletené lanko cca 1,2mm a zalisované do trubičky. U serva na dvouramenné páce šroubuji delší průběžné rameno pro větší výchylky a tam buď přímo provlékám lanko nebo opět dávám kuláky. Lanka napínám ve středové poloze a nevadí že v krajních polohách je jedna půlka volná. Pro lepší pocit lze udělat z kousku plastového bowdenu vedení lanek v trupu a na výstupu z trupu. To kvůli odírání. :mrgreen:
Jsem nad tím bádal u Spirita, že při výchylce SOP bylo jedno lanko volné. Stačí použít na servu ohnutou páku do oblouku. A to proto, že páky na směrovce jsou povětšinou umístěny cca nějaký centimetr za osou otáčení směrovky, kdežto na servu je páka rovná a točí se rovnou kolem osy. A tou pákou do oblouku na servu směrovky se to kompnezuje a lanka jsou napnutá stále.
Každý modelář se stane pilotem. Pokud se mu to nepodaří, zůstane modelářem navždy. http://www.rcalbum.com/index.php?sum=1782&amode=

Karas
Mazák
Mazák
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Karas »

Mohl by jsi mi to třeba nakreslit? Nedokážu si to nějak představit. díky ;)

vitstar
Plodný uživatel
Plodný uživatel

Příspěvek od vitstar »

:mrgreen:
No nějak se neumím porvat s vložením obrázku do textu tak jsem to dal do přílohy. Zjednodušeně, pokud páka na servu je kolmá s osou serva tak lanko, které na jedné straně je napnuté protože táhne za páku směrovky, tak se na druhé straně povolí. Je to z toho důvodu, že páka směrovky není většinou v ose otáčení. Není to na závadu, ale řeší se to tak že se na servo montuje páka, která má otvory pro uchycení lanka mimo osu otáčení serva a tím se kompenzuje to zkracování. :mrgreen:
Nevím možná jsem to nevysvětlil dost srozumitelně, ale když se podíváš do různých galerií tak většinou je to vidět na těch zahnutých pákách na servech směrovky :mrgreen:
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.

Puma163
Plodný uživatel
Plodný uživatel

Příspěvek od Puma163 »

Vzdálenost X by měla být stejná. Je li stejná a je li stejná i délka páky na servu s délkou složené páky na SOP, pak zůstanou lanka napnutá. Při změně délky páky na servu je třeba měnit i velikost oblouku.
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.
Každý modelář se stane pilotem. Pokud se mu to nepodaří, zůstane modelářem navždy. http://www.rcalbum.com/index.php?sum=1782&amode=

Karas
Mazák
Mazák
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Karas »

Díky chlapi, už to chápu. K servům někdy dávají páky, které mají některé díry mimo osu.
Jinak ještě jeden dotaz, když už sem píšu. Jaká serva použít a na VOP a SOP a na křídélka u akrobata 3-4kg letovka?
Díky. ;)

vitstar
Plodný uživatel
Plodný uživatel

Příspěvek od vitstar »

Serva toť otázka na dlouhou diskuzi. Ale zase velmi obecně. Pokud hodláš létat 3D, pak serva s minimálním tahem dvojnásobku váhy stroje na křidélka a VOP a na SOP trojnásobek váhy stroje. Pokud se nehodláš zabývat 3D a kopanými prvky pak stačí na křidélka a VOP serva s tahem min. srovnatelným s váhou stroje a na SOP dvojnásobek váhy. O značkách a typech jednotlivých serv se zde může rozvinout rozprava podobná té k volbě prezidenta :lol:

Karas
Mazák
Mazák
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Karas »

vitstar
Plodný uživatel
Plodný uživatel

Příspěvek od vitstar »

Z toho vyplývá, že asi nechceš pokoušet 3D létání a spíš se budeš věnovat klasice. Ano i s tímhle osazením to bude létat. Ale pak už by se to dalo osadit celé těmi Futabam :mrgreen: i. Ty Hitecy mi přijdou docela slabý. Ale určitě to bude chodit i tak. :mrgreen:

Karas
Mazák
Mazák
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Karas »

Tak jednka 3D neumím a hlavně se mi to jako styl létání vůbec nelíbí. Mám rád realistické létání a klasické obraty. Možná zvážím opravdu koupi 4x Futaby. Díky. ;)

Odpovědět
  • Podobná témata
    Odpovědi
    Zobrazení
    Poslední příspěvek

Zpět na „Modely letadel, jejich detaily, plánky a návody“