Voss už letěl, ale zatím jenom jako volný bez RC, hozením z ruky....
Něco se chystá... Blohm & Voss P.215
-
REX
- Admin

-
Guru
- 14
- Has thanked: 229 times
- Been thanked: 498 times
-
Kategorie modeláře:
Re: Něco se chystá... Blohm & Voss P.215
Dnes se mi podařilo Vosse poslat do vzduchu i jako RC model a samozřejmě letí a pěkně....
Budu ale muset ještě udělat nějaké drobné úpravy, aby to bylo úplně podle představ a sice mírné doladění těžiště, to je maličkost, pak bude asi chtít mix motor-výškovka, při plném plynu tlačí čumák zbytečně moc nahoru a vyztužit tenké depronové křídlo, protože směrovka s ,,výškovkou,, na koncích křídel při vyšších rychlostech křídlo rozkmitává
všechno je ale řešitelné 
Budu ale muset ještě udělat nějaké drobné úpravy, aby to bylo úplně podle představ a sice mírné doladění těžiště, to je maličkost, pak bude asi chtít mix motor-výškovka, při plném plynu tlačí čumák zbytečně moc nahoru a vyztužit tenké depronové křídlo, protože směrovka s ,,výškovkou,, na koncích křídel při vyšších rychlostech křídlo rozkmitává
Létám jak umím, ale hlavně pro radost z toho, co dělám...
-
REX
- Admin

-
Guru
- 14
-
Kategorie modeláře:
Váha hotového kompletního modelu na fotce, pouze bez pohonné baterie, je při rozpětí 72cm 90 gramů! Lehce se však ještě zvýší vyztužením křídla a nějakou kamufláží....
"....bude asi chtít mix motor-výškovka, při plném plynu tlačí čumák zbytečně moc nahoru ...."
Když použiješ mix, tak reakce od výškovky přijde dříve, než tah od motoru. Výsledkem je nepříjemné naklopení na čumák, než se to srovná tahem od motoru.
Jestli je to možné, tak těžiště ještě více dozadu a k tomu menší negativy.
Ideální by bylo samozřejmě přeosit tah EDF. Konstrukčně nejobtížnější.
Když budeš muset použít ten mix, tak si to zkus ve větší výšce a postupně při větší a větší rychlosti.
Když použiješ mix, tak reakce od výškovky přijde dříve, než tah od motoru. Výsledkem je nepříjemné naklopení na čumák, než se to srovná tahem od motoru.
Když budeš muset použít ten mix, tak si to zkus ve větší výšce a postupně při větší a větší rychlosti.
-
REX
- Admin

-
Guru
- 14
-
Kategorie modeláře:
7591 wrote: ↑06 Aug 2026 16:21 "....bude asi chtít mix motor-výškovka, při plném plynu tlačí čumák zbytečně moc nahoru ...."
Děkuji za reakci, ono se to nakonec celkem dobře vyřešilo trochu jinak, ale popořádku....
Přeosit tah EDF je opravdu zcela nereálné, ikdyž je malé, jen 30mm!
Variantu s mixem jsem si jako vždy nechával až na posledním místě, jelikož nemám rád berličky jako jsou mixy, stabilizace a podobné fičury.
Vyztužil jsem tedy křídlo, což se povedlo, kmitání i při plné rychlosti při sestupném letu zmizelo, za což jsem velmi rád! (příště musím použít jiný profil křídla)
No a těžiště jsem posunul o něco dopředu! (měl jsem ho evidentně blbě určené od samého začátku) Při plném plynu sice stále tlačí čumák nahoru, ale už jen málo a kompenzovat tlačením výškovky je potřeba jen minimálně, za mě to je už teď dobře létatelné a jsem celkově spokojený s jeho letovými vlastnostmi
......No a těžiště jsem posunul o něco dopředu! ....
To jsi ale musel mít už před tím posunem těžiště dopředu klapky v nule.
To jsi ale musel mít už před tím posunem těžiště dopředu klapky v nule.
-
REX
- Admin

-
Guru
- 14
-
Kategorie modeláře:
Ano jsou v nule, negativy jsou na těch trojúhelníkových koncích křídel.
-
- Similar Topics
- Replies
- Views
- Last post
-
- 2 Replies
- 3040 Views
-
Last post by martin104
-
- 6 Replies