Důchod

Vše okolo peněz, investování, daně, spořící účty, P2P půjčky, akcie, ETF, brokeři, dluhopisy, podílové fondy, investiční kovy, investiční bydlení, kryptoměny,...
joskapilot
Plodný uživatel
Plodný uživatel
4
Has thanked: 228 times
Been thanked: 207 times

Kategorie modeláře:

Organizace:

Re: Důchod

Post by joskapilot »

Mě víc děsí ty zprávy na ČT kdy si jako že vyberou mladého člověka z ulice a ptají se kolik tisíc si odkládá bokem na důchod :!:
Nebo když si jako vyberou ekonoma co se vyjadřuje k bytové problematice a je evidentní že říká úplné nesmysly.
Popřípadě jak ČT prezentovala Havlíčkovu privatizaci ČEZu č.2. a ODS se na místo "tvrdé opozice" jen zajímají jak transparentně si to rozdělí - odkoupí ty nesmrtelné akcie ČEZu co budou jen vydělávat zatím co samotná výroba kde je nejvíc investic - nákladů zůstane státu :twisted:

Vše souvisí se vším :shock:
Kdo se neptá aby nevypadal že je hloupý tak se nic nedozví :D Kdo napíše hloupost tak mu ostatní poradí :!: Všichni se stále učíme 8-)

LEON
Admin
Admin
Mistr
Mistr
4
Has thanked: 1145 times
Been thanked: 366 times

Kategorie modeláře:

Organizace:

Post by LEON »

7591 wrote: 17 Jun 2026 12:22 https://blog.mojefinancnisvoboda.cz/cs/fire-v-cesku
https://www.welcometothejungle.com/cs/a ... sny-duchod

Tohle napsal totální vymaštěnec, který bydlí ve stanu, spíš pod mostem.
Reálně je to pro většinu tak, že pokud chceš bydlet aspoň ve vlastním bytě, tak na to nemáš, musíš si vzít nějakou půjčku .....
Absolutně ti nezbývají peníze na podobné uvažování.
Nebo jsi exot, vrátíš se do pralesa, potom dáš těch 50% stranou a ten důchod dožiješ zase v pralese.
Mně přijde, že ten článek je napsaný mladými pro mladé, v jejich generaci s jejich prioritami to takhle může fungovat, protože mladí dnes moc neplánují rodiny, není pro ně prioritou mít děti, žijí radši single a spíše cestují po světě... Když člověk nemusí zaopatřovat rodinu, má podporu rodičů nebo s nimi bydlení sdílí, takže nemusí dávat každý měsíc 20 tisíc za nájem, tak se opravdu pak s těmi financemi dá nakládat jinak.
Modře píšu v roli administrátora tohoto fóra (od srpna 2026), černě jako běžný uživatel.

BeneFitmodel
Mazák
Mazák
4
Has thanked: 383 times
Been thanked: 449 times

Kategorie modeláře:

Post by BeneFitmodel »

FIRE je už celosvětové hnutí a životní styl. Jasně že tohle asi nebude pro lehkomyslné bohémy, ale spíše pro přemýšlivé disciplinované askety.
Zeptal jsem se AI a tady jsou základní informace o tomto přístupu k životu.

🔥 Trend FIRE (Financial Independence, Retire Early) – kompletní shrnutí

V posledních letech se i v Česku hodně řeší FIRE – finanční nezávislost a možnost odejít do „důchodu“ už ve 30–40 letech. Nejde o klasický důchod, ale o stav, kdy člověk žije z výnosů investic a pracuje jen pokud chce.

🧩 Odkud FIRE pochází a jak dlouho existuje

Hnutí FIRE vzniklo v USA v 90. letech.
Základ položila kniha Your Money or Your Life (1992) od Vicki Robin a Joe Domingueze, která jako první popsala myšlenku, že člověk může žít z výnosů investic a přestat pracovat mnohem dřív než v 65.

1992 – vznik základní filozofie
2000–2010 – první online komunita
2011–2018 – boom díky blogu Mr. Money Mustache
2020+ – masové rozšíření po celém světě, včetně Česka

Dnes je FIRE globální trend s vlastními komunitami, výpočty a subkulturami.

👥 Pro koho je FIRE

FIRE není jen pro „bohaté“. Existují různé varianty podle životního stylu:
Lean FIRE – pro minimalisty, kteří chtějí nízké náklady a rychlý odchod z práce
Fat FIRE – pro lidi s vyššími příjmy, kteří chtějí komfortní život bez práce
Coast FIRE – pro ty, kteří začali investovat brzy a chtějí už jen „nechat peníze růst“
Barista FIRE – pro lidi, kteří chtějí částečnou práci a částečnou nezávislost

Obecně je FIRE pro každého, kdo chce:
svobodu nad svým časem,
nezávislost na zaměstnavateli,
dlouhodobě investovat,
mít disciplínu v práci s penězi.

📚 Doporučené knihy o FIRE

Jak dosáhnout finanční nezávislosti – Grant Sabatier – rychlá cesta k FIRE, zvýšení příjmů, investování
Your Money or Your Life – Vicki Robin – základní filozofie FIRE, práce s výdaji a hodnotou času
The Simple Path to Wealth – JL Collins – jednoduchá investiční strategie postavená na indexových fondech
The Millionaire Fastlane – MJ DeMarco – růst příjmů a podnikání jako cesta k nezávislosti
Peníze a zdravý rozum – Vicki Robin – český překlad klíčových principů FIRE

🎥 YouTube kanály (CZ), které FIRE řeší

Rozbité prasátko – největší český kanál o pasivním investování a FIRE
Portu / Investiční průvodce – ETF, dlouhodobé investování, strategie
Peníze.cz – videa – rozhovory a vysvětlení konceptů finanční nezávislosti

🧭 Proč FIRE láká

možnost odejít z práce dřív,
svoboda rozhodovat o čase,
nezávislost na zaměstnavateli,
dlouhodobé budování majetku.
Kostka stěží vysvětlí úsečce a už vůbec ne bodu, že existují i jiné dimenze života, než jsou v tom jejich ... ;-)
Úplně jiný level je EU, její instituce EASA a tamní politici, řebříček vede H.Virkkunen 🖕 a její nová regulace modelářů a vzdělání dětí

7591
Plodný uživatel
Plodný uživatel
Been thanked: 135 times

Post by 7591 »

"..... Když člověk nemusí zaopatřovat rodinu, má podporu rodičů nebo s nimi bydlení sdílí, takže nemusí dávat každý měsíc 20 tisíc za nájem, tak se opravdu pak s těmi financemi dá nakládat jinak........"

Jen to správně pojmenovat = Mamánkové. Dokud máma funí, dobře je mi u ní.
Asi mám na to jiný názor. Jestli bude mamánek cestovat po světě a bude využívat bezplatné bydlení u rodičů s full servisem, tak u mě stoprocentně narazí.

7591
Plodný uživatel
Plodný uživatel

Post by 7591 »

"......Zeptal jsem se AI ...."

Na tyhle a podobné věci se určitě nebudu ptát AI.
Last edited by 7591 on 18 Jun 2026 12:50, edited 1 time in total.

7591
Plodný uživatel
Plodný uživatel

Post by 7591 »

"......Mě víc děsí ty zprávy na ČT kdy si jako že vyberou mladého člověka z ulice a ptají se ....."

Ten kdo tu reportáž připravuje si předem určí výsledek. Potom je to už snadné. Sestříhá to tak jak požaduje, lidi s nevyhovující odpovědí vyřadí.

LEON
Admin
Admin
Mistr
Mistr
4
Has thanked: 1145 times
Been thanked: 366 times

Kategorie modeláře:

Organizace:

Post by LEON »

7591 wrote: 17 Jun 2026 12:22 https://blog.mojefinancnisvoboda.cz/cs/fire-v-cesku
https://www.welcometothejungle.com/cs/a ... sny-duchod

Tohle napsal totální vymaštěnec, který bydlí ve stanu, spíš pod mostem.
Reálně je to pro většinu tak, že pokud chceš bydlet aspoň ve vlastním bytě, tak na to nemáš, musíš si vzít nějakou půjčku .....
Absolutně ti nezbývají peníze na podobné uvažování.
Nebo jsi exot, vrátíš se do pralesa, potom dáš těch 50% stranou a ten důchod dožiješ zase v pralese.
Na "zaručené" prasknutí realitní bubliny, abych koupil byt za nějakou rozumnou cenu, jsem čekal přes 15 let než mi došlo, že prostě "líp už bylo" a zadlužil se na byt za tržní cenu, místo čekání další desítky let na ten zaručený cenový sešup bytů, který "prostě musí přijít" jak mi spousta lidí říkalo :roll:
Žádná z dosavadních vlád prorodinnou politiku nijak razantně neprosazovala, města staví spíš nové knihovny, letní kina apod. zbytné věci. Radní skupují pozemky, které si pak sami schválí jako stavební za cenu orné půdy a dřepí na nich za přemrštěnou cenu spoustu let. Místo podpory majitelů posiloven, tetovacích salónů a spekulantů s byty, by město mohlo rozprodávat parcely mladým rodinám s dětmi za dotovanou cenu a stát jim může zařizovat nízkoprocentní půjčky. Kde není nabídka a vhodné prostředí, tam nebudou ani děti a určitě by se daly nastavit podobné vhodné pobídky, aby se opět vybudovala nějaká stabilní střední třída s rodinami, která se u nás pomalu vytrácí.
Porodnost bude klesat i nadále, vůbec se mladým nedivím, že se jim nechce zakládat rodiny v takhle nastaveném systému. Nehledě na to, že prorodinná politika se musí dělat průběžně, protože další skokové zvýšení porodnosti by v principu vůbec nic nevyřešilo, akorát by vytvořilo další vlnu silných ročníků a za 70 let by byla situace s financováním důchodového systému ještě horší.
Modře píšu v roli administrátora tohoto fóra (od srpna 2026), černě jako běžný uživatel.

Return to “Finance”