Heinkel He-119

Makety a polomakety poháněné elektromotorem.
REX
Admin
Admin
Guru
Guru
14
Has thanked: 161 times
Been thanked: 425 times

Kategorie modeláře:

Re: Heinkel He-119

Post by REX »

Pepino wrote: 20 Mar 2026 17:31 Mohl bys ještě prozradit, jak jsi udělal překryt kabiny? Něco mě sice napadá, ale přijde mi to dost krkolomný a s nejistým výsledkem. Díky.
Ahoj, ano samozřejmě že mohl....
Je normálně vakuovaný z durofolu na pozitivní kopyto vyrobené přesně podle konkrétního tvaru přední části modelu.
Úplně jednoduchá výroba nebyla, možná bych ji také nazval lehce krkolomnou a tim myslím hlavně výrobu kopyta. 8-)
Co by tě ještě konkrétně eventuálně zajímalo?
obr.4 (1).JPG
Létám jak umím, ale hlavně pro radost z toho, co dělám...

7591
Zelenáč
Zelenáč
Been thanked: 40 times

Post by 7591 »

To nýtování jsi dělal rádlovacím kolečkem, nebo nýt po nýtu ručně?

REX
Admin
Admin
Guru
Guru
14

Kategorie modeláře:

Post by REX »

Nýt po nýtu ručně.... :roll: celkem pakárna!

7591
Zelenáč
Zelenáč

Post by 7591 »

Kdysi jsem to řešil na něčem podobném. Ty nýty to je šílenost a většinou to dopadne jako nýtovaná mostní konstrukce.
Na plechu to jde vyřešit někde tím rádlovacím kolečkem, zbytek ručně. Problém je ta velikost. Na větší maketě se dá uvažovat o fólii. Nechat to vyřezat, nebo přípravkem vyseknout. Max tak 1mm průměr, šílené to potom nanést na model a zafixovat ( na plech samozřejmě nepoužitelné)
Já jsem tenkrát zvolil epoxid. Rozdělal jsem toho malé množství, nejpomalejší epoxid co jde sehnat, kelímek jsem držel v ruce, tím teplem je to řidší a upravenou jehlou jsem to nanášel. Po cca deseti minutách vyhodit zbytek epoxidu a namíchat čerstvý, protože jinak jsou nestejné kapičky.
Máš to super. Škoda těch nýtů.

REX
Admin
Admin
Guru
Guru
14

Kategorie modeláře:

Post by REX »

Nýty tímto způsobem jsou strašná šílenost a celé oplechování jakbysmet.... Tvrdím že by bylo rychlejší postavit další model v kostře, než ho oplechovat!
Ruční nýtování jeden po druhém má ale svoji výhodu a tou je možnost úpravy rozteče pokud je to někde třeba a zároveň jimi jde řešit i tvarování plechu v náročných místech, například na koncových obloucích křídel na náběžce...
A ano, u tohoto modelu je nýtování jako na lokomotivě, jak kdosi jednou připomenul (nebudu jmenovat) a u dalšího modelu, C-160 Transall, už jsem si na to dal pozor a snažil se aby nýtování vypadalo víc letadlově 8-)
Vyrábět nýtování pomocí epoxidu sice znám že se to tak dělá, ale nedokážu si vůbec představit s tím spojenou pracnost! A pak třeba ještě ne nějaké 2,5 metrové maketě.

Pepino
Nováček
Nováček
10

Post by Pepino »

No zajímala by mě právě výroba toho pozitivního kopyta. Jestli hotový trup v kostře něčím obalit, ponořit do sádry, pak vyndat, jestli to vůbec půjde, vzniklé negativní kopyto vystlat fólií a odlít v něm to pozitivní? Přijde mi to šílený a třeba to jde úplně jinak a jednodušeji?

REX
Admin
Admin
Guru
Guru
14

Kategorie modeláře:

Post by REX »

Pepino wrote: 21 Mar 2026 20:19 No zajímala by mě právě výroba toho pozitivního kopyta. Jestli hotový trup v kostře něčím obalit, ponořit do sádry, pak vyndat, jestli to vůbec půjde, vzniklé negativní kopyto vystlat fólií a odlít v něm to pozitivní? Přijde mi to šílený a třeba to jde úplně jinak a jednodušeji?
Čekal jsem že se na to někdo zeptá....
Nebudu to složité vysvětlovat, odpověď je doufám tady:
viewtopic.php?t=701
Prosím o zpětnou vazbu, zda-li to tam je dobře a dostatečně popsané ;)

Pepino
Nováček
Nováček
10

Post by Pepino »

Jo, je mi to jasný. Akorát když jsi to vylepil tím depronem, šlo to pak bez následků sundat? Nebo tam je depron jen natěsno napasovaný?
A na to jsi pak kasiroval z papíru kopyto, v jednom kuse nebo napůl? A čím pak to kopyto separovat, aby z něj šlo to pozitivní ze sádry vyndat?

7591
Zelenáč
Zelenáč

Post by 7591 »

Prosím o zpětnou vazbu, zda-li to tam je dobře a dostatečně popsané ;)
[/quote]

Naprosto dokonale zdokumentované. Podle toho to zvládne i ten kdo to bude dělat poprvé.
(Jen mě překvapilo, že jsi se nebál té deformace žbrdličkového trupu)

REX
Admin
Admin
Guru
Guru
14

Kategorie modeláře:

Post by REX »

Pepino wrote: 21 Mar 2026 21:26 Jo, je mi to jasný. Akorát když jsi to vylepil tím depronem, šlo to pak bez následků sundat? Nebo tam je depron jen natěsno napasovaný?
A na to jsi pak kasiroval z papíru kopyto, v jednom kuse nebo napůl? A čím pak to kopyto separovat, aby z něj šlo to pozitivní ze sádry vyndat?
Už je to pár let co jsem to dělal, ale myslím že byl depron co nejvíc natěsno napasovaný a kde bylo potřeba, použít jsem trochu lepidla. Nerovnosti jsem ještě vytmelil jemným akrylátovým tmelem a brousil do hladka. Depron šel potom po vylámání dobře odstranit odříznutím zbytku, případně opatrným obroušením, stejně dobře šlo odstranit i zbytky tmelu.
Kopyto jsem kašíroval v jednom kuse, když bylo hotovo, nařízl jsem kondom a krásně jsem z trupu sundal.
No a do kašírované formy jenom odlil sádru která rychle vytvrdla. Kašírovaná forma ale od sádry nasála vlhkost a tím se zničila a šla relativně snadno sundat ze sádrového odlitku.

Return to “Makety a polomakety”