:!: :!: :!: Pokud se vám nezobrazují některé příspěvky, obrázky, přílohy, nebo nemůžete vyhledávat, je to způsobeno tím, že nejste přihlášeni :!: :!: :!:
Pro plný přístup do všech sekcí fóra a pro stahování příloh proveďte prosím snadnou registraci na tomto fóru a přihlašte se. Více informací o provedení registrace se lze dočíst ZDE.
Přečtěte si také pravidla fóra, provedením registrace vyjadřujete souhlas s jejich dodržováním.

Lumpia - létající aparát s rotujícím křídlem

Modely, které nelze zařadit do žádné jiné kategorie.
Odpovědět
REX
Admin
Admin

Lumpia - létající aparát s rotujícím křídlem

Příspěvek od REX »

Tuhle šílenost jsem našel na mých oblíbených stránkách Jivaro-models a jak jinak, musel jsem ji mít :twisted:
https://jivaro-models.org/lumpia/page_l ... #gsc.tab=0

Sice celkem dlouho trvalo, než jsem se k tomu odhodlal a koupil potřebné uhlíkové trubky, pak jsem chvíli ukecával syna aby mi vytiskl nějaké další potřebné díly ke stavbě a nakonec jsem se do toho tento měsíc pustil a dnes byl první let! Takže to šlo docela i rychle a odměnou je velmi zajímavý létající předmět (nevím jak jinak obecně model definovat) s rotujícím křídlem.

Na první pohled vypadá celkem složitě, ale není to tak strašné. Stavba je o tom, že se nařeže několik uhlíkových tyček na správnou délku a pak se vše pospojuje vytištěnými díly. Sekce motoru a ovládání naklápění, vektorování tahu, je také celá poskládaná z vytištěných dílů, stačilo sešroubovat, vymezit nějaké vůle, osadit dvěma servy a vším ostatním... Takové puzzle 8-)

Nejvíce pracné je právě rotující křídlo, vyrobené z depronu. Vše vyřezat v potřebném množství a přesnosti. Chvíli jsem přemýšlel jak to jednoduše polepit aby to vypadalo jak má a ještě bylo vše rovné. Dopadlo to, ale chce to trpělivost :lol:

Když jsem všechno poskládal a vyzkoušel v obýváku, trochu jsem znejistěl, ale video a fotky na stránkách Jivaro mě zase uklidnily že to fungovat bude. Dneska ráno proběhl první let, já jsem odhazoval z ruky, řídil můj dvorní zalétávač, nejstarší syn. Letí ihned po prvotním impulzu, pohybu strojem vpřed, aby se roztočilo rotující křídlo, přidání plynu a letí! Vůbec nic se nakonec netrimovalo ani jsme nijak jinak neladily, letí to, zatáčí, stoupá, klesá, v podstatě to asi dělá co má. Občas při letu trochu fouklo a docela to do řízení dost kecá, je potřeba si na řízení zvyknout a dostat řízení pořádně do ruky.

Video bude ;)

Originál model na stránkách Jivaro
Screenshot_2025-01-26-13-19-48-776_com.android.chrome.jpg

A můj výtvor ve vzduchu (ještě budu muset zapracovat na vzhledu)
IMG_20250126_104014~2.jpg
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.
Létám jak umím, ale hlavně pro radost z toho, co dělám...

LEON
Admin
Admin

Re: Lumpia - létající aparát s rotujícím křídlem

Příspěvek od LEON »

Teď na to koukám na Youtube, jak Ti to létá, moc zajímavé "letadlo" 8-) Taky jsem se pídil po názvu, jak tomu říkat, umělá inteligence mi řekla, že technicky je to aérogiro, tedy stroj s rotujícím křídlem, které nemá vlastní pohon, ale rotuje díky proudění vzduchu, jako např. virníky. Tak je to tedy asi aérogiro :D
Pro FPV Air Combat se hledají hráči z řad FPV modelářů. Přidejte se i vy na MAPU CZ/SK PILOTŮ, pokud máte o tuto adrenalinovou disciplínu zájem, i pokud stavbu svého prvního Combat modelu teprve zvažujete 8-) (Pro přidání pište SEM)

REX
Admin
Admin

Příspěvek od REX »

Aérogiro! Děkuji, to jsem nevěděl, každopádně zvláštní název, ale asi logický :mrgreen: ještě že máme tu umělou inteligenci :roll:
A ano, video je na YT, jen jsem díky návštěvě nebyl schopný dát sem dřív, tedy to napravuji 8-)

REX
Admin
Admin

Příspěvek od REX »

Dnešní létání za hezkého slunečného počasí 8-)
Včetně zachyceného startu, v podstatě se jen lehce roztočí rotor a položí se do vzduchu, vrtule se následně postará o let 8-)

LEON
Admin
Admin

Příspěvek od LEON »

Tak s tímhle bys Rexi na stopro vyhrál soutěž o nejoriginálnější letecký model :lol:
Pro FPV Air Combat se hledají hráči z řad FPV modelářů. Přidejte se i vy na MAPU CZ/SK PILOTŮ, pokud máte o tuto adrenalinovou disciplínu zájem, i pokud stavbu svého prvního Combat modelu teprve zvažujete 8-) (Pro přidání pište SEM)

REX
Admin
Admin

Příspěvek od REX »

LEON píše: 01 úno 2025 16:49 Tak s tímhle bys Rexi na stopro vyhrál soutěž o nejoriginálnější letecký model :lol:
Tak to každopádně :lol: :lol: :lol:
Létáme na louce u asfaltové cesty, je značená jako cyklostezka, auta tam můžou jen místní a jely kolem dva na kolech, táta se synem, a kluk povídal: tati, co to mají? A táta na to: já nevím?! :lol: :lol:

REX
Admin
Admin

Příspěvek od REX »

Potěší..... :P
Screenshot_2025-02-05-21-22-37-596_com.android.chrome.jpg
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.

LEON
Admin
Admin

Příspěvek od LEON »

České Lumpie dobývají svět! :D

Odpovědět
  • Podobná témata
    Odpovědi
    Zobrazení
    Poslední příspěvek

Zpět na „Ostatní“