Solární panely, akumulátory, a vše okolo fotovoltaiky
Solární panely, akumulátory, a vše okolo fotovoltaiky
Soused si vloni přikoupil další akumulátor pro svoji fotovoltaiku, má teď celkem 15 kWh. Co mě překvapilo, že v zimě, kdy solární panely moc nevyrábějí elektřinu, nastavil aplikaci tak, aby se mu akumulátor v noci nabíjel levný noční proud a tuto naakumulovanou energii pak odebíral přes den, kdy je dražší denní proud. O tomhle využití domácího akumulátoru jsem slyšel od něj poprvé. Používá to někdo také tak? Dá se na tom opravdu tak ušetřit, i když započítám ztráty při nabíjení akumulátoru? Jsem v tomhle úplný laik.
Pro FPV Air Combat se hledají hráči z řad FPV modelářů. Přidejte se i vy na MAPU CZ/SK PILOTŮ, pokud máte o tuto adrenalinovou disciplínu zájem, i pokud stavbu svého prvního Combat modelu teprve zvažujete
(Pro přidání pište SEM)

-
- Moderátor
Re: Solární panely, akumulátory, a vše okolo fotovoltaiky
Udělej nějaký vzorový příklad spotřeby v noci a přes den a zeptej se AI.
To by zajímave asi pro kde koho co na to odpoví AI.
To by zajímave asi pro kde koho co na to odpoví AI.

Kostka stěží vysvětlí úsečce a už vůbec ne bodu, že existují i jiné dimenze života, než jsou v tom jejich ... 

-
- Plodný uživatel
Když máš třeba tarif na tepelné čerpadlo tak by se to nevyplatilo , jedině kdo má ještě 8 hodin na bojler a běžný tarif tam je rozdíl cen nočního proudu větší.
Bez baterie FV na ohřev vody ušetří dost co jsem četl.
Bez baterie FV na ohřev vody ušetří dost co jsem četl.
Ano, jde právě o ten rozdíl ceny nočního a denního proudu, kde se dá využít baterie v období, kdy jinak soláry prakticky nemakají. Odpověď z ChatGPT, když jsem se ho na to ptal:
Říká se tomu časově optimalizované nabíjení nebo “arbitráž elektřiny”. Přesně takhle se dá z akumulátoru vyždímat něco navíc i v zimě, kdy FV skoro nic nedává.
Jak to funguje:
V noci: levná elektřina z distribuční sítě (nízký tarif, např. D25d, D27d apod.) → nabije baterku.
Přes den: místo drahého proudu ze sítě čerpá energii z akumulátoru.
Dá se na tom ušetřit?
Ano, ale…
Záleží na rozdílu mezi nočním a denním tarifem – pokud má noční třeba 3 Kč/kWh a denní 6 Kč/kWh, rozdíl je 3 Kč.
Ztráty při nabíjení/vybíjení akumulátoru jsou cca 10–20 %. Reálně z každých 10 kWh nabitých využiješ 8–9 kWh.
I tak čistý zisk může být 1–2 Kč na kWh.
Kdy to dává smysl:
Pokud máš velký akumulátor (15 kWh je už pěkná baterie).
Pokud už máš fotovoltaiku a baterii, a chceš maximalizovat návratnost.
Pokud nepřetékáš proud zpět do sítě za výkupní cenu (která bývá nižší než co platíš ty).
Dělá to víc lidí?
Jojo, hlavně ti, co mají:
Chytré bateriové systémy (např. Victron, SolarEdge, BYD, Tesla Powerwall…)
Nebo používají chytré řízení přes Home Assistant, Loxone, Tasmota apod.
Není to zatím mainstream, protože:
Hodně lidí to neví.
Některé systémy to neumí automaticky.
Ale pokud máš baterku a dvoutarif, tohle je super hack. Může to ročně ušetřit tisíce korun, i když to není žádný zázrak.
Pro FPV Air Combat se hledají hráči z řad FPV modelářů. Přidejte se i vy na MAPU CZ/SK PILOTŮ, pokud máte o tuto adrenalinovou disciplínu zájem, i pokud stavbu svého prvního Combat modelu teprve zvažujete
(Pro přidání pište SEM)

-
- Similar Topics
- Replies
- Views
- Last post
-
- 3 Replies
- 1250 Views
-
Last post by Letec