Solární panely, akumulátory, a vše okolo fotovoltaiky

Diskuse o všem týkajícím se práce na našem bydlení. Zateplení, tepelná čerpadla, solární panely, čističky odpadních vod, kotle, legislativa atd.
LEON
Admin
Admin

Solární panely, akumulátory, a vše okolo fotovoltaiky

Post by LEON »

Soused si vloni přikoupil další akumulátor pro svoji fotovoltaiku, má teď celkem 15 kWh. Co mě překvapilo, že v zimě, kdy solární panely moc nevyrábějí elektřinu, nastavil aplikaci tak, aby se mu akumulátor v noci nabíjel levný noční proud a tuto naakumulovanou energii pak odebíral přes den, kdy je dražší denní proud. O tomhle využití domácího akumulátoru jsem slyšel od něj poprvé. Používá to někdo také tak? Dá se na tom opravdu tak ušetřit, i když započítám ztráty při nabíjení akumulátoru? Jsem v tomhle úplný laik.
Pro FPV Air Combat se hledají hráči z řad FPV modelářů. Přidejte se i vy na MAPU CZ/SK PILOTŮ, pokud máte o tuto adrenalinovou disciplínu zájem, i pokud stavbu svého prvního Combat modelu teprve zvažujete 8-) (Pro přidání pište SEM)

BeneFitmodel
Moderátor
Moderátor

Re: Solární panely, akumulátory, a vše okolo fotovoltaiky

Post by BeneFitmodel »

Udělej nějaký vzorový příklad spotřeby v noci a přes den a zeptej se AI.
To by zajímave asi pro kde koho co na to odpoví AI. ;)
Kostka stěží vysvětlí úsečce a už vůbec ne bodu, že existují i jiné dimenze života, než jsou v tom jejich ... ;-)

joskapilot
Plodný uživatel
Plodný uživatel

Post by joskapilot »

Když máš třeba tarif na tepelné čerpadlo tak by se to nevyplatilo , jedině kdo má ještě 8 hodin na bojler a běžný tarif tam je rozdíl cen nočního proudu větší.
Bez baterie FV na ohřev vody ušetří dost co jsem četl.

LEON
Admin
Admin

Post by LEON »

Ano, jde právě o ten rozdíl ceny nočního a denního proudu, kde se dá využít baterie v období, kdy jinak soláry prakticky nemakají. Odpověď z ChatGPT, když jsem se ho na to ptal:
Říká se tomu časově optimalizované nabíjení nebo “arbitráž elektřiny”. Přesně takhle se dá z akumulátoru vyždímat něco navíc i v zimě, kdy FV skoro nic nedává.

Jak to funguje:

V noci: levná elektřina z distribuční sítě (nízký tarif, např. D25d, D27d apod.) → nabije baterku.

Přes den: místo drahého proudu ze sítě čerpá energii z akumulátoru.

Dá se na tom ušetřit?

Ano, ale…

Záleží na rozdílu mezi nočním a denním tarifem – pokud má noční třeba 3 Kč/kWh a denní 6 Kč/kWh, rozdíl je 3 Kč.

Ztráty při nabíjení/vybíjení akumulátoru jsou cca 10–20 %. Reálně z každých 10 kWh nabitých využiješ 8–9 kWh.

I tak čistý zisk může být 1–2 Kč na kWh.

Kdy to dává smysl:

Pokud máš velký akumulátor (15 kWh je už pěkná baterie).

Pokud už máš fotovoltaiku a baterii, a chceš maximalizovat návratnost.

Pokud nepřetékáš proud zpět do sítě za výkupní cenu (která bývá nižší než co platíš ty).

Dělá to víc lidí?

Jojo, hlavně ti, co mají:

Chytré bateriové systémy (např. Victron, SolarEdge, BYD, Tesla Powerwall…)

Nebo používají chytré řízení přes Home Assistant, Loxone, Tasmota apod.

Není to zatím mainstream, protože:

Hodně lidí to neví.

Některé systémy to neumí automaticky.

Ale pokud máš baterku a dvoutarif, tohle je super hack. Může to ročně ušetřit tisíce korun, i když to není žádný zázrak.
Pro FPV Air Combat se hledají hráči z řad FPV modelářů. Přidejte se i vy na MAPU CZ/SK PILOTŮ, pokud máte o tuto adrenalinovou disciplínu zájem, i pokud stavbu svého prvního Combat modelu teprve zvažujete 8-) (Pro přidání pište SEM)

• Similar Topics
    Replies
    Views
    Last post

Return to “Dům, byt, jeho vylepšování a údržba”