Durofol a výroba krytu kabiny

Materiály, postupy, tipy, triky a rady
Odpovědět
REX
Mazák

Durofol a výroba krytu kabiny

Příspěvek od REX »

Dnes jsem si vyrobil svůj první překryt kabiny z durofolu.

Bez velkých znalostí o zpracování tohoto materiálu jsem se do toho dal. Něco jsem o tom věděl z minulosti, ale nic konkrétního (např teploty). Jen pár obrázků na webu, vypadalo to jednoduše a opravdu na tom vůbec nic není, hlavně se toho nebát a při prvním zkaženém kuse neztrácet hlavu, materiál je levný, takže pár zmetků nevadí :lol: :lol:

Nejpve jsem si udělal přesné kopyto, které sedlo do prostoru budoucí kabiny na letadle.
To jsem pak prodloužil dozadu o kus jelikož kabina končí ostrou hranou, tak aby se tam materiál nekrabatěl a zaoblil jsem. O kousek jsem nastavil i dolů, vše zabrousil do plynulých přechodů.
Z 10m balzy jsem vyrobil protikus ke kterému je přišpendlen durofol a kterým se protlačuje kopyto. Udělal jsem vůli na všechny strany max 2mm.

Přišpendlil jsem materiál a nejprve jsem chtěl využít k ohřevu horkovzdušnou troubu, ale moc s ní neumím, tak jsem improvizoval :lol:
Šel jsem do kotelny, otevřel dřevokotel a využil sálavé teplo žhavého dřeva :lol: :lol:
Nahřál jsem z jedné strany a protlačil kopyto. Nahřívat jsem musel několikrát, jelikož je kabina dost hluboká. Sálavé teplo bylo moc velké na ruce i na materiál a nakonec jsem propálil.
Na druhý pokus jsem nahříval rovnoměrněji z obou stran a výsledek je použitelný!! Sice má dvě drobné vady, ale ty nejsou téměř vidět. Třetí pokus jsem opět propálil....

Příště zkusím tu troubu, půjde to určitě mnohem lépe už jen z toho důvodu, že se vše prohřeje krásně rovnoměrně, nebude se mít snahu propalovat (teda když trefím správnou teplotu) a materiál se bude všude rovnoměrně natahovat.
P2100501.JPG
P2100501.JPG (24.96 KiB) Zobrazeno 3263 x
P2100503.JPG
P2100503.JPG (20.99 KiB) Zobrazeno 3263 x
P2100504.JPG
P2100504.JPG (24.47 KiB) Zobrazeno 3263 x
Létám jak umím, ale hlavně pro radost z toho, co dělám...

REX
Mazák

Re: Durofol a výroba krytu kabiny

Příspěvek od REX »

A výsledek mého snažení, na druhý pokus myslím že víc než dobrý :mrgreen:
P2100505.JPG
P2100505.JPG (27.41 KiB) Zobrazeno 3262 x
P2100507.JPG
P2100507.JPG (30.14 KiB) Zobrazeno 3262 x
Létám jak umím, ale hlavně pro radost z toho, co dělám...

Karas
Mazák
Kontaktovat uživatele:

Re: Durofol a výroba krytu kabiny

Příspěvek od Karas »

Hezký! Taky potřebuju udělat kabinu, akorát krapet větší na své SU-26. Které má 1,5m. Bohužel zatím bádám z čeho nejjednodušejí vyrobit kopyto. Zatím to vypadá na sádru. Balza by byla pěkně drahá. ;)
Vteřiňák je dobrý sluha, ale zlý pán.

Odpovědět

Zpět na „Materiály, modelářské technologie a postupy“