Dnes jsem si vyrobil svůj první překryt kabiny z durofolu.
Bez velkých znalostí o zpracování tohoto materiálu jsem se do toho dal. Něco jsem o tom věděl z minulosti, ale nic konkrétního (např teploty). Jen pár obrázků na webu, vypadalo to jednoduše a opravdu na tom vůbec nic není, hlavně se toho nebát a při prvním zkaženém kuse neztrácet hlavu, materiál je levný, takže pár zmetků nevadí
Nejpve jsem si udělal přesné kopyto, které sedlo do prostoru budoucí kabiny na letadle.
To jsem pak prodloužil dozadu o kus jelikož kabina končí ostrou hranou, tak aby se tam materiál nekrabatěl a zaoblil jsem. O kousek jsem nastavil i dolů, vše zabrousil do plynulých přechodů.
Z 10m balzy jsem vyrobil protikus ke kterému je přišpendlen durofol a kterým se protlačuje kopyto. Udělal jsem vůli na všechny strany max 2mm.
Přišpendlil jsem materiál a nejprve jsem chtěl využít k ohřevu horkovzdušnou troubu, ale moc s ní neumím, tak jsem improvizoval
Šel jsem do kotelny, otevřel dřevokotel a využil sálavé teplo žhavého dřeva
Nahřál jsem z jedné strany a protlačil kopyto. Nahřívat jsem musel několikrát, jelikož je kabina dost hluboká. Sálavé teplo bylo moc velké na ruce i na materiál a nakonec jsem propálil.
Na druhý pokus jsem nahříval rovnoměrněji z obou stran a výsledek je použitelný!! Sice má dvě drobné vady, ale ty nejsou téměř vidět. Třetí pokus jsem opět propálil....
Příště zkusím tu troubu, půjde to určitě mnohem lépe už jen z toho důvodu, že se vše prohřeje krásně rovnoměrně, nebude se mít snahu propalovat (teda když trefím správnou teplotu) a materiál se bude všude rovnoměrně natahovat.
Durofol a výroba krytu kabiny
- REX
- Mazák
Durofol a výroba krytu kabiny
Létám jak umím, ale hlavně pro radost z toho, co dělám...
- REX
- Mazák
Re: Durofol a výroba krytu kabiny
A výsledek mého snažení, na druhý pokus myslím že víc než dobrý
Létám jak umím, ale hlavně pro radost z toho, co dělám...
- Karas
- Mazák
- Kontaktovat uživatele:
Re: Durofol a výroba krytu kabiny
Hezký! Taky potřebuju udělat kabinu, akorát krapet větší na své SU-26. Které má 1,5m. Bohužel zatím bádám z čeho nejjednodušejí vyrobit kopyto. Zatím to vypadá na sádru. Balza by byla pěkně drahá.
Vteřiňák je dobrý sluha, ale zlý pán.